Hoe werkt het?
Wij helpen je concrete stappen te zetten richting verduurzaming!
Wanneer je als huiseigenaar of eigenaar van een utiliteitsgebouw een energielabel aanvraagt via onze website, kun je na de keuring direct de energieprestaties van de woning of van het gebouw inzien. Bij de verkoop moet het nieuwe label worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar van het pand. Bij verhuur krijgt de huurder een kopie van het label.
Naast dat je van ons een officieel energielabel ontvangt, bieden we de mogelijkheid om tegen een scherp tarief een persoonlijk verduurzaamadviesgesprek aan te vragen. Onze adviseurs gaan dan uitgebreid met je kijken waar nog winst te behalen valt op het gebied van verduurzaming. We laten je zien waar nog verbeteringen mogelijk zijn en hoe je door slimme keuzes te maken, je energieverbruik omlaag kunt brengen.
Met ons advies maken we de nodige doelen inzichtelijk, waardoor de weg naar energiezuiniger wonen voor steeds meer huiseigenaren concreet en haalbaar wordt.
Voor de ene woning kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de isolatie op zolder verbeterd moet worden, terwijl voor een ander het vervangen van een oude cv-ketel door een hybride warmtepomp een flinke energiebesparing kan opleveren. Hoewel het adviesgesprek niet kosteloos is, is deze investering de moeite waard. Je huis verduurzamen zal namelijk al gauw leiden tot aanzienlijke besparingen op je energiekosten.
Samen met jou zetten we concrete stappen richting een klimaatneutrale toekomst voor Nederland!


Waarom een energielabel en wanneer is het verplicht?
Het energielabel is verplicht bij de oplevering van zowel huur- als koopwoningen. Dit betekent dat als je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren, je in het bezit moet zijn van een geldig energielabel.
Daarnaast zijn de meeste utiliteitsgebouwen ook energielabelplichtig bij oplevering. Denk hierbij aan scholen, winkels, ziekenhuizen en kantoren. Ben je eigenaar van een utiliteitsgebouw? Ook dan moet je dus bij nieuwe verkoop of verhuur een geldig energielabel kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder.
Als je als eigenaar van een pand geen energielabel hebt, kan dit leiden tot vertragingen in het verkoop- of verhuurproces. Bovendien loop je het risico op een boete van €515 als particulier, en voor bedrijven geldt zelfs het dubbele bedrag per woning zonder energielabel.
Zorg er dus voor dat je tijdig een energielabel aanvraagt voordat je je woning of gebouw aanbiedt. Dit voorkomt onnodige kosten en zorgt ervoor dat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet.
Het energielabel is niet alleen een vereiste, maar een gunstig energielabel levert je ook aanzienlijke voordelen op:
- Waardestijging: Een positief energielabel kan de waarde van utiliteitsgebouwen en woningen tot wel 10% verhogen. Woningen en gebouwen met een gunstig label zijn aantrekkelijker op de huizenmarkt, waardoor ze sneller verkocht worden.
- Het energielabel geeft inzicht in mogelijkheden voor verduurzaming: Het label laat zien hoe energiezuinig jouw woning of gebouw is en maakt zichtbaar waar verbeterpunten liggen. Met deze kennis kun je concrete stappen zetten om je energieverbruik te verlagen en zo flink te besparen op je maandelijkse woonlasten.
- Meer comfort in huis: Het energielabel biedt een helder overzicht van de gebieden waarop je nog energie kunt besparen. Zodra je weet welke aanpassingen mogelijk zijn en hiermee aan de slag gaat, merk je niet alleen dat je energiekosten dalen, maar ook dat je leefklimaat verbetert. Deze aanpassingen zorgen ook voor een hoger comfort in huis.

Heeft jouw woning nog geen geldig energielabel of is het huidige label verlopen? Laat deze dan direct keuren door onze gecertificeerde energieadviseurs.
Ben je eigenaar van een utiliteitsgebouw en wil je het pand verkopen of verhuren, maar is er nog geen energielabel aanwezig? Ook in dat geval staan onze adviseurs voor je klaar om de keuring uit te voeren en een geldig energielabel te verstrekken.
Start je vandaag je aanvraag, dan ontvang je binnen 10 werkdagen je energielabel thuis. Heb je het label sneller nodig? Maak gebruik van onze spoedservice, beschikbaar tegen een meerprijs. Voor extra advies over het verduurzamen van je huis kun je terecht bij onze energieadviseurs. Dit verduurzamingsgesprek is een eenmalige investering die zich snel terugbetaalt, omdat je leert hoe je concreet kunt besparen op je energiekosten.
Hoe wordt het energielabel bepaald?
Na de beoordeling van je energielabel kan blijken dat er op een of meerdere vlakken in jouw woning of gebouw nog verbeterpunten liggen op het gebied van verduurzaming. Hieronder zie je op welke gebieden jouw woning goed of minder goed kan scoren en enkele voorbeelden van onze adviezen die hierop aansluiten.
Verwarmingsinstallaties
Is het verwarmingssysteem verouderd en niet zuinig? Dan kan het efficiënter zijn om over te stappen naar een (hybride) warmtepomp of zonneboiler. Deze overstap kan waardevol zijn en direct bijdragen aan de verbetering van je energielabel. Daarnaast kunnen wij tijdens een adviesgesprek kijken naar kleinere aanpassingen, zoals het verlagen van je warmwaterverbruik met energiebesparende douchekoppen of kranen.Isolatie
Isolatie is een belangrijk aspect waarop we huizen en utiliteitsgebouwen beoordelen. Misschien is jouw huidige isolatie al redelijk, maar kan het beter. Vocht en tocht kunnen de energieprestaties negatief beïnvloeden. Wij identificeren boosdoeners zoals tocht via verouderde ramen of niet-geïsoleerde vloeren. Het vervangen van de ramen of het isoleren van de vloer en spouwmuren kan effectief zijn. Als je budget het nu niet toelaat, kunnen we tijdens een adviesgesprek ook meedenken over betaalbare oplossingen, zoals tochtstrips bij deuren en ramen.Ventilatie
Ventilatie heeft invloed op de energiezuinigheid van woningen en gebouwen. Slechte ventilatie kan leiden tot vochtproblemen en een lagere luchtkwaliteit. Merk je condens of muffe geuren? Dit kan wijzen op onvoldoende ventilatie. Vraag je een adviesgesprek aan, dan adviseren we je over oplossingen om de luchtcirculatie in de ruimte te optimaliseren.

Wat betekent de kleur van jouw energielabel?
De uitslag van jouw energielabel spreekt misschien grotendeels voor zich. Groen associëren we immers met positief, terwijl rood er alarmerend uitziet. Zo kun je in principe ook het energielabel interpreteren. De classificatie van het energielabel gaat van rood (zeer energie-onzuinig en dus noodzaak tot actie) tot groen (positief, want energiezuinig of zelfs energieneutraal). Hier zitten nog verschillende indicatieklassen tussen.
Om je een beter beeld te geven van wat de letters en kleuren betekenen, zie je hier een korte toelichting per klasse:
Energielabel A++++ |
Een 0-op-de-meter woning; verbruikt geen energie en wekt evenveel of meer energie op dan het gebruikt. |
Energielabel A+++ |
Een zeer laag energieverbruik; minder dan 50 kWh per vierkante meter per jaar. Dit betekent dat er slechts één derde fossiele energie wordt verbruikt. |
Energielabel A++ |
Een zeer laag energieverbruik; tussen 50 en 75 kWh per vierkante meter per jaar, wat aangeeft dat je de helft van de fossiele energie verbruikt. |
Energielabel A+ |
Een zeer laag energieverbruik; tussen 75 en 105 kWh per vierkante meter per jaar. |
Energielabel A |
Een zeer laag energieverbruik; tussen 105 en 160 kWh per vierkante meter per jaar. De woning is energiezuinig of bijna energieneutraal. |
Energielabel B |
Laag energieverbruik; tussen 160 en 190 kWh per vierkante meter per jaar, wat duidt op efficiënt energiegebruik. |
Energielabel C |
Redelijk laag energieverbruik; tussen 190 en 250 kWh per vierkante meter per jaar. Er zijn mogelijkheden voor verbetering. |
Energielabel D |
Gemiddeld energieverbruik; tussen 250 en 290 kWh per vierkante meter per jaar. De woning presteert acceptabel, maar er is nog winst te behalen met energiebesparende maatregelen. |
Energielabel E |
Redelijk hoog energieverbruik; tussen 290 en 335 kWh per vierkante meter per jaar. Verduurzaming is op meerdere gebieden vaak nodig. |
Energielabel F |
Hoog energieverbruik; tussen 335 en 380 kWh per vierkante meter per jaar. De woning is niet efficiënt en verduurzaming is noodzakelijk om energieverlies tegen te gaan. |
Energielabel G |
Zeer hoog energieverbruik; meer dan 380 kWh per vierkante meter per jaar. Verduurzaming is essentieel, aangezien de energiekosten hoog zijn en de woningwaarde kan dalen. |